Näkemyksemme mukaan työelämän vihreän siirtymän takana vaikuttaa viisi trendiä:
- Vihreä valtavirtaistuu. Z-sukupolvi eli vuosina 1997–2012 syntynyt sukupolvi johtaa kehitystä, mutta muut sukupolvet seuraavat kehitystä.
- Hallitusten ja regulaattoreiden toimenpiteet hiilipäästöjen pienentämiseksi näkyvät valtioiden megaluokan ilmastopaketeissa. Rahamääräisesti suurimmat panostukset tulevat Kiinasta, EU:sta ja Yhdysvalloista.
- ESG aletaan ottaa tosissaan. Esimerkiksi EU:ssa tämä näkyy raportointivaatimusten lisääntymisenä.
- Vähäpäästöiset teknologiat marssivat nyt esiin uudella voimalla. Globaalit sijoitukset aurinkoenergiaan ovat äskettäin ylittäneet ensimmäistä kertaa sijoitukset öljyn tuotantoon.
- Vihreän siirtymän osaamista tarvitaan kaikkialla. Sini- ja valkokaulusosaamisen rinnalle on tullut viherkaulusosaaminen.
Vuonna 2023 globaalisti noin 70%:ssa yrityksiä tarjolla vihreitä työpaikkoja
Monet yritykset (29%) ovat vielä alkuvaiheessa vihreän siirtymän suhteen, mutta 21%:ssa yrityksiä rekrytoidaan jo aktiivisesti ja 20%:ssa on pitkälle vietyjä strategioita vihreiden työpaikkojen luomisessa ja osaamisen kehittämisessä. Aasia ja Tyynenmeren alueen maat, mukaan lukien Kiina (94%), Intia (84%) ja Hongkong (83%), ovat johtavassa asemassa.
Kun yrityksissä ei ole tarjolla vihreitä työpaikkoja, syynä on yleensä tiedon puute, haasteet vihreiden työpaikkojen määrittelyssä (33%) tai käsitys vihreiden työpaikkojen soveltumattomuudesta omalle toimialalle (30%). Eniten vihreää osaamista vaativia tehtäviä on globaalisti avoinna energia-alalla (81%) ja IT-alalla (77%).
Pätevien työntekijöiden löytäminen on globaalisti suurimpia haasteita vihreiden työpaikkojen rekrytoinnissa (44%) kaikilla toimialoilla.
Tutustu Suomen tuloksiin
Lataa globaali raportti: The Greening World of Work